Тема 5 Способи обробки циліндричних отворів
П. 9. Технологія виточування внутрішніх канавок
Навчальні питання:
1.Види канавок, різці для розточування канавок
2.Технологія виточування внутрішніх канавок
Внутрішні канавки бувають прямокутні, трапецоїдні й фасонні (як правило, радіусні). Призначення канавок : конструкторське – для постановки пружин, кілець , сальників ; технологічне- для виходу різального інструменту (різьбових різців, шліфувальних кругів тощо.) Для проточування їх застосовують різці суцільні й вставні (державкові). Геометрія робочої частини внутрішнього канавкового різця така ж сама, як і в прорізних зовнішніх різців . Особлива відмінність різців для внутрішніх канавок – вони схожі на розточувальні, тому вони також недостатньо жорсткі.
Рис. Виточування внутрішніх канавок:
а - прямокутної; б - трапецоїдної (підсальник)