Навчальні питання:
1.Теплоутворення при різанні. Схема утворення стружки та її види
2. Наклеп та наріст
3.Змащувально – охолоджувальна рідина та засоби її підведення у зону різання
1.Теплоутворення при різанні. Схема утворення стружки та її види
Процес різання за різультатами явища тертя ріжучого леза токарного різця об оброблювальну поверхню, яка опирається проникненню леза в шар металу, супроводжується утворенням теплоти. Тепло, яке супроводжує процес різання розходується таким чином: нагрів деталі, нагрів стружки, нагрів ріжучого інструменту та нагрів навколишнього середовища.
Сутність обробки металів різанням полягає у зрізуванні із заготовки поверхневого шару металу у вигляді стружки для отримання деталі потрібних форм, розмірів і якості поверхні.
Рис. СХЕМА УТВОРЕННЯ СТРУЖКИ Рис. СХЕМА УСАДКИ СТРУЖКИ Рис. ВИДИ СТРУЖОК:
а - східчаста; б - сколювання;
в - зливна спіральна; г - зливна путана;
д - надлому (сипка)
Механічна енергія, затрачена на процес різання, перетворюється на теплову. У зоні різання виникає теплота різання. Найсильніше нагрівається стружка (до 75% теплоти, що виділяється), оскільки вона зазнає значної деформації. До 20% виділюваної теплоти сприймає різець, близько 4% — оброблювана заготовка й близько 1% витрачається на нагрівання навколишньої атмосфери. При затупленні різця схема розподілу теплоти різання дещо змінюється: різець і заготовка нагріваються більше.