П. 3.11. Теплоутворення при різанні і застосування змащувальних та охолоджуючих рідин (ЗОР)

logo turner2

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Реєстрація
Авторизуйтесь для отримання можливості робити закладки.

Токар. Спеціальна технологія. 2 розряд. Тема 3. п. 3.11.1.

 

Навчальні питання:

 

1.Теплоутворення при різанні. Схема утворення стружки та її види

 

2. Наклеп та наріст

 

3.Змащувально – охолоджувальна рідина та засоби її підведення у зону різання

 

 

 

1.Теплоутворення при різанні. Схема утворення стружки та її види

 

                  Процес різання за різультатами явища тертя ріжучого  леза токарного різця об оброблювальну поверхню, яка опирається проникненню леза в шар металу,  супроводжується утворенням теплоти. Тепло, яке  супроводжує процес різання розходується таким чином: нагрів деталі, нагрів стружки, нагрів ріжучого інструменту та нагрів навколишнього середовища.

 

Сутність обробки металів різанням полягає у зрізуванні із заготовки поверхневого шару металу у вигляді стружки для отримання деталі потрібних форм, розмірів і якості поверхні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ris 6.1    Ris 6.3   Ris 6.2

 

 

 

 

 

Рис.  СХЕМА УТВОРЕННЯ СТРУЖКИ                                     Рис. СХЕМА УСАДКИ СТРУЖКИ                             Рис. ВИДИ СТРУЖОК:

 

                                                                                                                                                                                          а - східчаста; б - сколювання;

 

 в - зливна спіральна; г - зливна путана;

 

                                                                                                                                                                        д - надлому (сипка)

 

Механічна енергія, затрачена на процес різання, перетворюється на теплову. У зоні різання виникає теплота різання. Найсильніше нагрівається стружка (до 75% теплоти, що виділяється), оскільки вона зазнає значної деформації. До 20% виділюваної теплоти сприймає різець, близько 4% — оброблювана заготовка й близько 1% витрачається на нагрівання навколишньої атмосфери. При затупленні різця схема розподілу теплоти різання дещо змінюється: різець і заготовка нагріваються більше.