П. 4.10. Технологія виточування канавок

logo turner2

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Реєстрація
Авторизуйтесь для отримання можливості робити закладки.

Токар. Спеціальна технологія. 2 розряд. Тема 4. п. 4.10.1.

Технологія виточування канавок

 

Мета: Ознайомитись  з технологією  виточування канавок, розглянути  контроль  розмірів  канавок

Навчальні питання: 

1.Призначення  та  види  канавок

2.Технологія  виточування  канавок

3. Режими  різання  та  брак  при  виточуванні  канавок

4. Контроль  розмірів  канавок

 

Призначення  та  види  канавок

 

Канавка – конструкційне або технологічне занурення  різного профілю на    деталях. Канавки  мають  два  призначення:          

технологічне – для  виходу  ріжучого  інструменту (різьбового  різця,  плашки,  шліфувального   круга тощо)  ;

конструкторське -  для установки   пружин, сальників, вилок   переключання.

По  формі  канавки  можуть  бути:  прямокутні, фасонні (галтелеві), та  з  внутрішніми  фасками  односторонніми  або  двосторонніми. 

 img10-01

Рис. Види  канавок  за  формою

а- прямокутна; б- з  внутрішніми двосторонніми  фасками; в- галтелеві

     На  кресленні  деталей  з канавками  задають  основні  три  розміри: ширина  канавки ; довжина  до  канавки; глибина до  дна  канавки. За  цими  розмірами  виконують  наладку  верстату,  та  обирають   ширину  різця .

img10-02

Рис. Розміри  канавки: t-глибина до  дна;  b- ширина  канавки; l- довжина  до  канавки.