Технологія виточування канавок
Мета: Ознайомитись з технологією виточування канавок, розглянути контроль розмірів канавок
Навчальні питання:
1.Призначення та види канавок
2.Технологія виточування канавок
3. Режими різання та брак при виточуванні канавок
4. Контроль розмірів канавок
Призначення та види канавок
Канавка – конструкційне або технологічне занурення різного профілю на деталях. Канавки мають два призначення:
технологічне – для виходу ріжучого інструменту (різьбового різця, плашки, шліфувального круга тощо) ;
конструкторське - для установки пружин, сальників, вилок переключання.
По формі канавки можуть бути: прямокутні, фасонні (галтелеві), та з внутрішніми фасками односторонніми або двосторонніми.
Рис. Види канавок за формою
а- прямокутна; б- з внутрішніми двосторонніми фасками; в- галтелеві
На кресленні деталей з канавками задають основні три розміри: ширина канавки ; довжина до канавки; глибина до дна канавки. За цими розмірами виконують наладку верстату, та обирають ширину різця .
Рис. Розміри канавки: t-глибина до дна; b- ширина канавки; l- довжина до канавки.