Технологія відрізання заготовок
Мета: Ознайомитись з технологією відрізання заготовок
Навчальні питання:
1. Загальні відомості про відрізання, відрізні різці
2. Технологія відрізання
3. Використання упорів
Загальні відомості про відрізання, відрізні різці
Операція відрізання виконується для розділення довгої заготовки на частини. Операція відрізання пов’язана з певними труднощами, які має враховувати токар.
По – перше, це малий переріз відтягнутої головки різця, внаслідок чого трапляються поломки інструмента.
По – друге, це можливість заклинювання різця у прорізі через пружну деформацію заготовки, що також може призвести до поломки різця.
Робота виконується прямими та зворотними різцями . Зворотні різці виконують різання при лівому обертанні шпинделя, вони більш жорсткі і стійкі до вібрації. Їх використовують на частково зношеному обладнанні та при розрізанні заготовок великого діаметру. Ці різці встановлюють різальною кромкою вниз по центру осі верствату.
Рис. Відрізні різці
а- прямий; б – зворотній
Ширина різальної кромки відрізного різця залежить від діаметра заготовки, що обробляється, й становить 3...8 мм
Вибір ширини відрізного різця Таблиця 1.1
Діаметр заготовки, мм |
до 30 |
30 – 40 |
40 – 60 |
60 – 80 |
80 – 100 |
Ширина різця, мм |
3 |
3 – 4 |
4 – 5 |
5 – 6 |
6 – 7 |