П. 4.9. Технологія відрізання заготовок

logo turner2

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • Реєстрація
Авторизуйтесь для отримання можливості робити закладки.

Токар. Спеціальна технологія. 2 розряд. Тема 4. п. 4.9.1.

Технологія відрізання заготовок

 

Мета: Ознайомитись  з технологією відрізання заготовок

Навчальні питання: 

1. Загальні  відомості  про  відрізання,  відрізні різці

2. Технологія  відрізання

3. Використання  упорів

Загальні  відомості  про  відрізання,  відрізні різці

 

   Операція  відрізання  виконується  для  розділення  довгої  заготовки  на  частини.  Операція  відрізання  пов’язана  з  певними  труднощами,  які  має  враховувати  токар. 

    По – перше, це  малий  переріз  відтягнутої  головки  різця,  внаслідок  чого  трапляються  поломки  інструмента.

    По – друге,  це  можливість  заклинювання  різця  у прорізі  через  пружну  деформацію  заготовки,  що  також  може  призвести  до  поломки  різця. 

 

    Робота  виконується  прямими  та  зворотними  різцями . Зворотні  різці  виконують  різання  при   лівому   обертанні  шпинделя,  вони  більш   жорсткі  і  стійкі  до   вібрації.  Їх використовують  на  частково   зношеному   обладнанні  та  при  розрізанні   заготовок  великого  діаметру.  Ці   різці   встановлюють   різальною  кромкою   вниз     по  центру осі  верствату.

 

Ris 1-09

Рис.   Відрізні    різці

  а- прямий; б – зворотній

 

   Ширина різальної кромки відрізного різця залежить від діаметра заготовки, що обробляється, й становить 3...8 мм                             

 

                                       Вибір   ширини   відрізного   різця                                                                     Таблиця 1.1

 

Діаметр  заготовки, мм

до 30

30 – 40

 40 – 60

60 – 80

80 – 100

Ширина  різця,  мм

       3

 3 – 4

 4 – 5

 5 – 6

 6 – 7